Mrvance či kapustnica?
19. decembra 2015,
kvicnik,
Nezaradené
Mrvance či kapustnica?
V posledných dňoch som sa v našich médiách stretol s pojmom ´´štedrovečerná kapustnica´´.Nie som žiadny historik,či odborník na Vianoce,ale pokiaľ viem,na Štedrý deň je predsa pôst.To znamená,že by sa nemalo jesť mäso ani mäsové výrobky.
Že by už vegetariáni fungovali tam vtedy v tých starých kresťanských časoch?
Moja mama túto vianočnú kresťanskú tradíciu vždy dodržiavala.
Na ráno bola domáca vianočka,na obed makové lokše,no a pre chlapov,teda pre mňa,môjho brášku a nášho tatka,granadýrmarš.
Otca,ktorý už nemohol vydržať toto vianočné pôstne trápenie,som pár krát ´´vymákol´´,ako si v špajzi ukrajuje kus šunky,či domácej klobásky.Samozrejme,že zo solidarity,som si dal aj ja.
Na večeru sme mávali hubové mrvance no a potom sme sa nadlávili kapríkom.
Kde sa tu teda zobrala tá štedrovečerná kapustnica?
Tí,ktorí nie sú kresťania a nedodržiavajú pôstnu tradíciu,tým je to fuk.Natisnú sa udeným alebo šnicľami a nejaký pôst majú na háku.
No,ale čo tí ´´pôstnici´´?
V dobrej slovenskej kapustnici,nesmie predsa chýbať pekný kúsok udeného,zopár klobások a sušené hríbiky.
Nuž ale,súdruhovia,toto je predsa mäso!Tak potom,aký pôst?
A týmto teda padá pojem ´´štedrovečerná kapustnica´´!
No a zase,kapustnica bez udeného a bez klobás,nie je slovenská kapustnica!To je len prevarená voda s kyslou kapustou.
U nás sa varila kapustnica na Silvestra.A náš tatko,ten ju teda vedel ´´ukľofniť´´!
Ja po kapustnici ešte robím ´´zabíjačku´´.Kúsok pečeného rebierka,kúsok udeného,domácu klobásku,karamelovú kyslú kapustu a opečené zemiačiky.Mňam!
A u vás doma na Vianoce ako,postíte,či sa naperiete udeným?
Vianočnú úvahu napísal Dušan Kvičník,19.decembra 2015.